Vier inzittenden van de bus die is verongelukt in de Portugese Algarve komen in de nacht van donderdag op vrijdag op Schiphol aan. 

Ze hebben de keus gemaakt om terug te keren, net als drie anderen die vrijdag terugvliegen.

De meeste toeristen uit de bus blijven vooralsnog in Portugal en beginnen toch aan hun vakantie, laat touroperator TUI weten. TUI is met tientallen mensen in de streek om hulp en psychologische bijstand aan de getroffen toeristen te geven.

Nederland heeft de Portugese autoriteiten en hulpdiensten bedankt voor de goede bijstand die ze hebben geboden na het busongeluk met drie Nederlandse doden in de Algarve. Dat heeft ambassadeur Govert Jan Bijl de Vroe donderdag gezegd tijdens een persconferentie in Albufeira.

Hartverscheurend

Bijl de Vroe heeft met inzittenden van de rampbus gesproken, Hij noemde hun getuigenissen "hartverscheurend". Volgens hem is het moeilijk voor te stellen wat ze hebben meegemaakt.

De Vroe liet weten dat Nederland het onderzoek van de Portugese autoriteiten naar de oorzaak van het ongeluk steunt en de uitkomst afwacht. Als Portugal daar hulp bij nodig heeft, zal ons land die geven, aldus de ambassadeur.

Hulpverleners

Ook andere partijen hebben lof voor de Portugese hulpdiensten. Hans Vanhaelemeesch van touroperator TUI vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd, maar zegt tegelijkertijd "zeer zwaar onder de indruk" te zijn van de hulp die is geboden.

Volgens hem waren de hulpverleners heel snel met heel veel mensen en groot materieel ter plaatse, waaronder helikopters en een veldhospitaal. "Zo'n snelle interventie is belangrijk, de eerste minuten en uren zijn cruciaal", laat hij weten.

Video: TUI reageert op ongeluk Algarve