Er wordt maandag een Europtop gehouden tussen de regeringleiders nadat het opnieuw niet is gelukt om een overeenkomst te sluiten over de Griekse schuldenkwestie. 

EU-president Donald Tusk riep de zogeheten Eurotop uit. Het overleg tussen de leiders van de negentien eurolanden begint om 19.00 uur.

''In het licht van de uitkomst van de Eurogroep-vergadering van vandaag, heb ik besloten een Eurotop te organiseren'', aldus Tusk in het persbericht. ''Het is tijd om met spoed de situatie in Griekenland te bespreken op het hoogste politieke niveau'', vervolgde het bericht.

Overleg donderdag in Luxemburg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) leverde geen akkoord op over besparingen en bezuinigingen in ruil voor financiële steun. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis (euro) liet dit via Twitter weten.

De tweet vervolgde met: ''sterk signaal naar Griekenland om zich serieus te betrekken in onderhandelingen.'' De eurogroep is bereid om ''op elk moment'' weer bij elkaar te komen, zo sloot hij de tweet af.

Onderhandelingen

Athene en de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) onderhandelen al maanden.

Athene wijst de stringente bezuinigingseisen van de crediteuren af, en deze vinden op hun beurt de Griekse voorstellen te zwak en niet houdbaar.

Dijsselbloem

De zogeheten eurogroep boog zich onder meer over de Griekse schuldenkwestie. Daar waren ze sinds circa 17.30 uur mee bezig, maar zonder resultaat.

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, liet donderdag al weten weinig hoop te hebben op een akkoord. "Ik ben er eerlijk gezegd vrij somber over", verklaarde hij voor aanvang van het overleg.

Donderdag werd bekend dat de Grieken zelf steeds meer geld van de banken opnemen. Afgelopen woensdag werd 950 miljoen euro opgenomen door de Grieken.

De cijfers laten volgens Dijsselbloem zien dat het zeer urgent is dat er een overeenkomst moet komen. "Dit is een teken dat mensen geen vertrouwen meer hebben. Dat weten de Grieken als geen ander."

Video: Opnieuw geen deal met Griekenland

Athene

In de Griekse hoofdstad Athene zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren voor de euro. Onder het motto 'Wij blijven in Europa' eisen ze dat de regering een akkoord sluit met de geldschieters om het land voor de euro te behouden.

Sympathisanten van de conservatieve oppositiepartij Nea Dimokartia en de socialistische Pasok waren de drijvende krachten achter de betoging. Een dag eerder demonstreerden tegenstanders van de euro in Athene. Analisten zien de groeiende tweespalt in de samenleving als gevaarlijk.