Rusland komt met 'tegenmaatregelen' als Zweden zich aan wil sluiten bij de NAVO.

Dat vertelt een hooggeplaatste Russische functionaris aan de Zweedse nieuwswebsite The Local.

Een op de drie Zweden vindt het een goed idee als hun land zich bij de NAVO voegt, zo blijkt uit een poll van vorige maand.

Dat is een grote toename ten opzichte van 2012; toen wilde nog 17 procent van de Zweden dat hun land zich bij de internationale alliantie aan zou sluiten.

Mocht Zweden zich voegen bij het internationale militaire verdrag, dan is Rusland genoodzaakt om militair in actie te komen, zo vertelt de functionaris.

Ambassadeur

In een ander interview benadrukt de Russische ambassadeur in Zweden dat Rusland geen enkele militaire voornemens heeft richting Zweden. De ambassadeur zegt echter ook dat mocht Zweden zich aansluiten bij de NAVO, Rusland 'tegenmaatregelen' zal moeten nemen.

"Elk land dat lid wordt van de NAVO, moet rekening houden met de risico's en consequenties die dat besluit kunnen hebben." Wat de Russische tegenmaatregelen mogelijk kunnen zijn, is onduidelijk. 

Agressie

De veranderende houding van de Zweden tegenover een NAVO-lidmaatschap heeft te maken met de vrees voor Russische agressie richting nabijgelegen landen. Onlangs bleek nog dat  Rusland de meeste inlichtingen aftapt van Zweden. 

Bovendien was Zweden in oktober 2014 nog in de ban van mogelijke activiteiten van een Russische onderzeëer in de Zweedse wateren. Of dit daadwerkelijk een Russisch marine-vaartuig betrof is nooit opgehelderd.