Onderzoeksorganisatie Europol en internationale politienetwerken zijn deze week gemeenschappelijk in actie gekomen tegen zogenoemde 'wildlife crime': de illegale handel in wilde en beschermde dieren. 

De doelgerichte actie, operatie Cobra III genoemd, is volgens Europol de grootste gemeenschappelijke actie die ooit is uitgevoerd op dit gebied. 

De samenwerkende organisaties deden meerdere invallen in landen in Europa, Azië, Afrika en de Verenigde Staten. In totaal is zo'n 12 ton aan ivoor in beslag genomen. Ook zijn 119 neushoornen en meer dan elfduizend dieren (dood en levend) in beslag genomen. 

Verder werden zevenhonderd levende, zeldzame schildpadden, 10.000 dode zeepaardjes en handtassen gemaakt van phythonhuid gevonden. 

Ten slotte werden ook honderdduizend pillen in beslag genomen die gebruikt worden als Aziatische medicijnen en waarin resten van zeldzame dieren of planten zijn verwerkt. 

Nederland

Ook in Nederland zijn invallen gedaan. Hier zijn onder meer zestien walvisribben en 73 ivoren voorwerpen in beslag genomen.

Operatie Cobra III vond plaats in twee fases en 62 landen werkten mee. De operatie vond plaats in twee delen: het eerste deel in maart en het tweede deel in mei. 

Er zijn verschillende individuen gearresteerd; volgens Interpol zijn dit belangrijke figuren in de georganiseerde, illegale handel in wilde dieren.