De verdachte van de schietpartij in het Amerikaanse Charleston, waarbij woensdagavond negen mensen om het leven kwamen, is donderdag aangehouden.
 

Politiechef Gregory Mullen van Charleston heeft dat bekendgemaakt. 

Agenten wisten de verdachte aan te houden tijdens een verkeerscontrole in de plaats Shelby, 400 kilometer te noorden van Charleston. Na een klopjacht van circa dertien uur konden agenten hem inrekenen. Een tip zou tot de arrestatie hebben geleid. Hij zou zich niet verzet hebben bij de aanhouding.

Hij heeft volgens Mullen vermoedelijk alleen gewerkt. Er zijn volgens hem geen aanwijzingen dat er een medeplichtige was bij de schietpartij.

Video: Verdachte schietpartij Charleston gearresteerd

Riley

Burgemeester Joseph Riley toonde zich uitermate opgelucht dat deze ''verschrikkelijke persoon, dit verschrikkelijke menselijke wezen'' is gepakt. ''Hij is in verzekerde bewaring en zal dat altijd blijven.''

De man wordt er van verdacht in totaal negen mensen te hebben doodgeschoten tijdens een kerkdienst. De verdachte woonde de dienst zelf eerst een uur bij voordat hij overging tot zijn daad.

Obama

President Barack Obama liet in een reactie weten dat hij meeleeft met de slachtoffers en de nabestaanden van de schietpartij. Obama voegde daar aan toe dat hij dit soort toespraken naar aanleiding van weer een schietpartij voor zijn gevoel te vaak heeft gegeven. 

Obama verklaart dat in omliggende landen waar de wapenwet niet zo vrij is als in Amerika, schietpartijen als deze veel minder vaak voorkomen en dat dat niet zonder reden is. Volgens de president is het eerst tijd voor rouwen, maar daarna is het tijd voor maatregelen.

Obama pleitte al eerder voor de verscherping van de wapenwet in Amerika, maar ondervindt veel weerstand.

Video: Obama reageert op schietpartij Charleston

Slachtoffers

Acht personen werdern dood aangetroffen in de kerk, waaronder de dominee, laat een woordvoerder van de politie weten. Een negende is later in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen. Het gaat om zes vrouwen en drie mannen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie, Openbaar Ministerie en de FBI doen onderzoek naar het mogelijke racistische motief van de schietpartij, melden Amerikaanse media.

De Emanuel African Methodist Episcopal-kerk, gebouwd in 1816, geldt als een kerk waar de zwarte gemeenschap samenkomt en is een van de oudste kerken van de stad.

Tragedie

De burgemeester van Charleston noemt de schietpartij een "ongekende, hartverscheurende tragedie". "Een duivels en haatdragend persoon heeft de levens afgenomen van burgers die hier kwamen om samen te bidden."