Meningsverschillen over een voorgenomen referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië hebben geleid tot het uiteenvallen van de coalitie die de Spaanse regio voor achtentwintig van de afgelopen veertig jaar regeerde.

Dat meldt persbureau AP.

De politieke partijen Convergència Democràtica de Catalunya (Convergentie) en Unió Democràtica de Catalynya (Unie) waren gezamenlijk de grootste partij in het Catalaanse regionale parlement, waar ze regeerden onder de naam Convergència i Unió (CiU).

Dit samenwerkingsverband werd donderdag beëindigd verklaard door Convergentie, een dag nadat Unie zich terugtrok uit de regering omdat de partij de plannen voor een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid niet steunt.

Onafhankelijk

De president van Catalonië, Albert Mas, wil dat referendum koppelen aan de lokale verkiezingen die in september worden gehouden.

De Catalaanse bevolking is verdeeld over onafhankelijkheid van ‘Madrid’, maar de meeste Catalanen vinden dat zij het recht hebben om daarover te stemmen. De Spaanse regering heeft dat uitgesloten.

In 2014 organiseerde Mas al een officieuze peiling. Ongeveer 80 procent van de stemmers die daarvoor opkwamen koos voor onafhankelijkheid.