In Nepal is op dit moment, bijna twee maanden na de verwoestende aardbeving, met name een grote behoefte aan onderdak. Dat zegt Gijs de Vries, actievoorzitter van Giro 555, vanuit Nepal tegen NU.nl.

Er is een groot gebrek aan golfplaten, terwijl met de start van het regenseizoen in Nepal de vraag naar onderdak nóg groter wordt.

Ook de toegang tot de afgelegen gebieden is nog steeds een bron van zorgen. Veel wegen zijn nog altijd onbegaanbaar en door de hevige regenval wordt die situatie alleen maar slechter. Bovendien kan de regenval aardverschuivingen veroorzaken.

De Vries merkt dat er onder de inwoners van het land nog altijd veel angst is voor nieuwe aardbevingen. "Per dag zijn er vijf tot zeven naschokken, en je ziet de angst in de ogen van de mensen", aldus De Vries. In sommige scholen komt de helft van de kinderen niet opdagen uit angst voor instorting van het schoolgebouw. 

Noodhulp

Nepal werd op 25 april en op 12 mei getroffen door aardbevingen met een kracht van 7,8 en 7,3. De bevingen eisten duizenden levens en verwoesten complete steden en dorpen.

De Vries heeft het gevoel dat de noodhulp goed wordt gecoördineerd, en dat de vele hulporganisaties die in het gebied actief zijn niet langs elkaar heen werken.