De verdachte van de schietpartij in het Amerikaanse Charleston, waarbij woensdagavond negen mensen om het leven kwamen, was aanwezig bij de kerkdienst die gaande was.

Dat zegt de lokale politiechef donderdag in een persconferentie.

De verdachte was ongeveer een uur lang aanwezig in de kerk voordat hij rond 21.00 uur (lokale tijd) begon met schieten. Er kwamen zes vrouwen en drie mannen om het leven. Een van de slachtoffers is pastoor Clementa Pinckney, die ook senator in de staat North-Carolina was.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie, Openbaar Ministerie en de FBI doen onderzoek naar het mogelijke racistische motief van de schietpartij, melden Amerikaanse media.

De politie omschrijft de verdachte als "zeer gevaarlijk". Hij wordt omschreven als een blanke twintiger. "Mensen moeten contact opnemen met de politie als ze iets weten over de verdachte," aldus de politiechef.

Hij zou met een auto weggevlucht zijn bij de kerk. Mogelijk bevindt de verdachte zich nog altijd in de omgeving van Charleston. "We hebben geen reden om te denken dat hij het gebied heeft verlaten", aldus de politiechef. Wel wordt informatie over de vermoedelijke dader heel het land doorgestuurd.

Identiteit

De FBI kent inmiddels de identiteit van de schutter. Het gaat om een 21-jarige man, die momenteel op borgtocht vrij is na recente arrestaties voor drugsdelicten en huisvredebreuk, aldus de lokale krant The Post and Courier.

Van de verdachte zijn in ieder geval twee foto's verspreid. Volgens persbureau Reuters, die sprak met de oom van de verdachte, doet de politie momenteel huiszoeking bij zijn moeder. De jongeman zou in april voor zijn verjaardag een pistool hebben gekregen.

Tragedie

De burgemeester van Charleston noemt het een "ongekende, hartverscheurende tragedie". "Een duivels en haatdragend persoon heeft de levens afgenomen van burgers die hier kwamen om samen te bidden."

Video: Negen doden bij schietpartij in kerk in Amerikaanse stad Charleston