De Broodvermenigvuldigingskerk in het Israëlische Tabgha is in de nacht van woensdag op donderdag in brand gestoken.

Israëlische media meldden donderdag dat de politie vermoedt dat het vuur werd aangestoken door joodse extremisten.

De brand brak midden in de nacht uit, zei politiewoordvoerder Micky Rosenfeld. De politie denkt dat er opzet in het spel was, omdat op een muur in de buurt van de kerk een passage uit een joods gebed werd aangetroffen dat gaat over het bestrijden van afgoderij. De daders staken een deur in brand, waarna het vuur om zich heen greep.

Een monnik en een vrijwilliger die bij de kerk werkt ademden rook in en zijn in een ziekenhuis opgenomen. 

De eenheid nationalistische misdaden van de Israëlische politie op de Westelijke Jordaanoever onderzoekt het incident.

Zestien orthodox-joodse seminariestudenten werden op donderdag gearresteerd op verdenking van brandstichting, maar zij werden kort daarna weer vrijgelaten zonder proces-verbaal, zo meldt persbureau AP. Hun advocaat zei tegen een Israëlische radiozender dat de jongeren werden gearresteerd omdat zij er uitzagen als jonge kolonisten.

Video: Brand in historische kerk Israël

Brood en vis

Een kantoor, vergaderruimte en een souvenirwinkel zijn compleet verwoest door de brand. Ook zijn bijbels en andere heilige geschriften verwoest door het vuur.

In Tabgha aan het Meer van Tiberias zou Jezus Christus vijfduizend mensen te eten hebben gegeven door brood en vis te 'vermenigvuldigen'.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een kerk of moskee in Israël het doelwit werd van joodse extremisten. De kerk die nu beschadigd is geraakt werd vorig jaar aangevallen door een groep joodse jongeren. Toen werden gelovigen met stenen bekogeld, werd een kruis vernietigd en werden bankjes het meer ingegooid.