Het parlement van Hongkong heeft de plannen die China heeft voor de verkiezing van een nieuw bestuur afgewezen.

Peking wil bepalen wie er op de kieslijst komen te staan. Maar voor die opzet was geen vereiste twee derde meerderheid in het parlement van Hongkong.

De opzet van de verkiezingen werd na twee dagen debatteren in stemming gebracht in de wetgevende vergadering. Vlak voor de stemming verlieten veel voorstanders van Peking de vergadering.

Tijdens de stemronde lieten 28 parlementsleden weten tegen de voorgestelde plannen te zijn. Acht anderen stemden voor. Eén van de parlementariërs noemde de uitslag een "duidelijk signaal" aan Peking.

Voorstanders lieten weten niet te hebben gestemd vanwege "miscommunicatie". Een verzoek voor een korte pauze van vijftien minuten werd kort voor de stemronde afgewezen. Desondanks verlieten de voorstanders toch de ruimte.

Video: Hongkong wijst verkiezingsplannen Peking af

Protesten

Vorig jaar leidde de plannen van Peking voor de beperkte verkiezingen in 2017 tot maandenlange protesten van vooral studenten in de straten van Hongkong.

De studenten eisten volledig vrije verkiezingen en geen inmenging door Peking. De studenten blokkeerden belangrijke straten en gingen diverse malen op de vuist met de politie.

De voormalige Britse kolonie Hongkong werd in 1997 teruggegeven aan China. De stad heeft eigen grenzen, wordt autonoom bestuurd en heeft grotere politieke vrijheid dan de rest van China. Dat Peking zich wil mengen in de eerste directe verkiezingen van een bestuur, stuit op groot verzet.