Bij een busongeluk in Portugal zijn woensdagavond drie Nederlanders omgekomen en 26 mensen gewond geraakt. Er zaten 34 Nederlanders aan boord van de bus.

Dat bevestigt het ministerie van Buitelandse Zaken donderdag. Eerder was niet zeker of de slachtoffers de Nederlandse nationaliteit hadden.

Volgens Portugese media zijn de slachtoffers twee vrouwen en een man. Hun identiteit is nog niet bekendgemaakt. Het zou in ieder geval gaan om een vrouw van rond de dertig en een man van rond de zestig jaar

TUI zegt dat nog zes Nederlanders zich in het ziekenhuis bevinden. Vijf van hen liggen in Faro en een in Lissabon. Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er drie mensen zwaargewond.

Tien mensen hebben inmiddels al besloten dat ze hun vakantie willen verderzetten en dus niet meteen terug willen naar Nederland. Van de andere inzittenden van de bus is nog niet duidelijk wat hun plannen zijn, aldus de woordvoerster.

Onderzoek

De politie is bezig met een onderzoek, zegt de Portugese hulpdienst ANPC. "De bus is van de weg in een greppel geraakt en is daarna weer overeind gehaald. De politie zal nu verder onderzoek doen naar de oorzaak. De buschauffeur heeft zelf melding gemaakt van het ongeluk. Hij is ook gewond geraakt."

"We hebben begrepen dat hij onwel is geworden, maar dat is niet bevestigd'', aldus een woordvoerder van de ANPC. 

Plaats busongeluk Portugal

Plaats busongeluk Portugal

Het ongeluk gebeurde vlak na middernacht Nederlandse tijd. De bus was op weg van het vliegveld Faro naar de zuidelijke plaats Portimão om de reizigers naar hun hotel te brengen. 

De passagiers waren net geland met Arkefly vlucht OR697 op de luchthaven van Faro. Deze vlucht vertrok woensdag om 19.20 uur vanaf Schiphol en landde om 21.20 uur (Portugese tijd), aldus een verklaring van TUI.

Een van de passagiers zou hebben gemerkt dat het niet goed ging met de chauffeur: "Op enig moment heeft een vrouw naar de buschauffeur geschreeuwd: 'Je moet op de weg blijven!'", zegt een man wiens vrienden in de bus zaten.

Nederlanders

Volgens een woordvoerder van TUI hadden 28 Nederlanders hun reis geboekt bij Arke en 6 bij Holland International. De Nederlanders kwamen volgens de reisorganisatie uit alle delen van het land. Het was geen speciale jongerenreis.

Zes mensen van SOS International zijn donderdagmiddag op weg gegaan naar Portugal. Ze vertrokken van Schiphol naar Faro. Daar gaan ze de hotels en ziekenhuizen langs om te praten met mensen die in de rampbus hebben gezeten.

''Je kunt je voorstellen dat een aantal zo snel mogelijk terug wil naar Nederland. We kijken of en hoe dat kan'', zei een woordvoerder.

Video: Drie Nederlanders dood na busongeluk Portugal

Hulpverleners

Ruim 120 hulpverleners zijn naar de plaats van het ongeval gestuurd. Er zijn in totaal 49 voertuigen en twee helikopters ingezet. Op de plek van het ongeval is in een gele tent een noodhospitaal ingericht waar slachtoffers worden behandeld. Er is ook een psychologisch hulpteam ingezet.

Een deel van de slachtoffers van het busongeval in Portugal vliegt donderdagmiddag terug naar Nederland. TUI heeft een vliegtuig beschikbaar gesteld van Faro naar Amsterdam. De organisatie kon nog niet zeggen hoeveel mensen hier van gebruik gaan maken.

Video: Reactie TUI op busongeluk

Telefoonnummer

Alarmcentrale SOS International en reisorganisatie TUI hebben een telefoonnummer geopend voor familieleden die informatie willen over de slachtoffers van het busongeluk in Portugal. Dat heeft de woordvoerder van SOS International laten weten. Het telefoonnummer is 0800-0990099.

Een aantal familieleden van slachtoffers reist donderdag naar Portugal. Deze vlucht wordt gecoördineerd door de alarmcentrale SOS International. Een team van SOS International vliegt ook mee op deze vlucht om slachtoffers en nabestaanden bij te staan.