De Servische premier Aleksandar Vucic heeft woensdag geschokt gereageerd op het plan van Hongarije om een vier meter hoog hek aan de grens met Servië neer te zetten om vluchtelingen tegen te houden.

Volgens Vucic is het hek "niet de oplossing" voor het vluchtelingeprobleem. Dat zei hij tegen de Britse zender BBC.

"Servië is niet verantwoordelijk voor de situatie die door vluchtelingen is gecreëerd, we zijn slechts een doorreisland", zei de premier. "Ik ben verbaasd en geschokt. We gaan dit bespreken met onze Hongaarse collega's."

Het zuiden van Hongarije grenst langs ruim 150 kilometer aan Servië. Dat behoort niet zoals Hongarije tot de Schengenzone en is geen lid van de Europese Unie. De Hongaarse premier Viktor Orban zei eerder deze week dat hij overweegt de grens met Servië helemaal te sluiten.

Hongarije verwacht dit jaar 130.000 mensen die op zoek zijn naar een veilig heenkomen en/of werk. Het loopt volgens Orban de spuigaten uit. Geen enkel ander EU-land behalve Zweden heeft vorig jaar meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking opgenomen dan Hongarije. Het land telt 10 miljoen inwoners en kreeg toen 43.000 vluchtelingen over de vloer. Dit jaar zijn er 54.000 het land binnengekomen.