Oud-premier Ramush Haradinaj van Kosovo is op verzoek van Servië in Slovenië gearresteerd.

De Sloveense politie liet dit woensdag weten.

Er stond sinds 2006 een arrestatiebevel uit tegen Haradinaj, die tijdens de Kosovo-oorlog in 1998 en 1999 commandant was van een guerillaleger.

Servië beschouwt de ex-premier als een oorlogsmisdadiger vanwege zijn rol als leider van de opstand in Kosovo, een voormalige provincie van Servië die zichzelf in 2008 onafhankelijk verklaarde.

Haradinaj was in 2004 en 2005 premier in Kosovo en trad af toen hij werd vervolgd door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Het tribunaal sprak hem vrij.

Doorreis

De oud-premier werd aangehouden op het vliegveld van Ljubljana, waar hij op doorreis was vanuit Berlijn. Zijn partij, de Alliantie voor de toekomst van Kosovo, heeft Slovenië gevraagd Haradinaj zijn reis te laten vervolgen. Een Sloveense rechter moet besluiten wat er met de oud-premier gebeurt.

Vorige week werd op verzoek van Servië ook de commandant van de Bosnische moslims in Srebrenica, Naser Oric, aangehouden in Zwitserland. Oric werd eveneens berecht en onschuldig bevonden door het VN-hof in Den Haag dat misdaden begaan tijdens oorlogen in het voormalige Joegoslavië behandelt.