Syrische rebellen hebben woensdag een groot offensief gelanceerd tegen regeringstroepen, dicht bij de door Israël bezette Golanhoogten.  

Soldaten van de groep Zuidelijk Front en het zogenaamde Haramoun Leger vielen dorpen en steden in het gebied aan. Een ander doelwit is de basis van Brigade 90, de belangrijkste eenheid van het Syrische regeringsleger in het gebied.

Het Haramoun Leger bestaat onder andere uit de Syrische afdeling van al-Qaeda en de ultra-conservatieve groep Ahrar-al-Sham. Volgens oppositie-activist Jamal al-Jolani zorgden zij voor artilleriesteun, terwijl het Zuidelijk Front de grondaanval inzette.

De aanvallen volgen op een granaatbeschieting in hoofdstad Damascus op dinsdagavond. Daarbij kwamen volgens het regeringspersbureau SANA negen mensen om het leven en raakten dertien anderen gewond.

De granaatbeschieten was op zijn beurt een reactie op een raketaanval van het regeringsleger op de door rebellen gecontroleerde buitenwijk Douma op dezelfde dag. Daarbij kwamen volgens mensenrechtenorganisaties vierentwintig mensen om, waaronder veertien vrouwen en vijf kinderen.

Schakel

Een woordvoerder voor Zuidelijk Front, majoor Issam el-Rayyes, zegt dat het hoofddoel van het offensief is om de nagenoeg verlaten maar strategisch gelegen stad Quneitra en het omliggende gebied in te nemen. Deze plaats zou voor de rebellen een schakel zijn in het verbinden van Zuid-Syrië met buitenwijken van hoofdstad Damascus die in rebelse handen zijn.

De Syrische rebellen hebben in de afgelopen drie maanden terrein gewonnen op het regeringsleger in Zuid-Syrië. Ze veroverden militaire bases, dorpen en een grensovergang met Jordanië.