Frankrijk wil elfduizend extra opvangplekken in het leven roepen voor asielzoekers en vluchtelingen. 

Voor het migratieprobleem moet een 'langetermijnoplossing' komen, zei minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve woensdag. 

Dit jaar zijn zo'n honderdduizend migranten Europa binnengekomen. Bij de grens tussen Frankrijk en Italië heeft de oproerpolitie tientallen migranten tegengehouden. 

Volgend jaar wil Frankrijk vierduizend extra plekken in asielzoekerscentra creëren plus 5.500 plaatsen voor migranten die de vluchtelingenstatus hebben gekregen, zei Cazeneuve. Daarnaast moet er extra tijdelijke huisvesting komen voor illegale migranten.

Ook wordt er meer ondernomen om de chaos rond de Noord-Franse havenstad Calais de baas te worden. De watervoorziening, verlichting en sanitair worden verbeterd in de ''new jungle'' in de duinen bij Calais. Daar drommen vluchtelingen samen op slechts 33 kilometer van de kust van Groot-Brittannië, waar velen menen een beter bestaan te kunnen opbouwen. 

In de kampementen bij Calais komt ook permanent een toezichthouder die wordt belast met de schoonmaak, meldde de krant La Voix du Nord.