De uitbraak van het MERS-virus in Zuid-Korea moet worden gezien als "een waarschuwing voor de hele wereld". 

Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag in een verklaring gezegd.

Volgens de WHO zal de verspreiding in het land nog enkele weken aanhouden. De WHO ziet echter geen aanleiding voor een wereldwijd "gezondheidsalarm".

Wel moeten landen zich realiseren dat het "een mobiele wereld" is en moeten zij "altijd voorbereid zijn op een onverwachte uitbraak". 

Noodzaak

De situatie in Zuid-Korea onderstreept volgens de WHO de noodzaak van een goede samenwerking tussen de gezondheidszorg en andere sectoren, zoals de luchtvaart. 

De gezondheidsorganisatie constateert dat de verspreiding van het virus in Zuid-Korea onder meer is gekomen door het gebrek aan kennis onder de gezondheidsmedewerkers en het grote publiek, slechte infectiepreventie en bestrijdingsmaatregelen in ziekenhuizen en nauw en langdurig contact met besmette patiënten in overvolle ziekenhuiskamers.

Quarantaine

De Zuid-Koreaanse gezondheidsdienst meldde in de nacht van dinsdag op woensdag de twintigste MERS-dode in het land. Een vrouw is aan het longvirus bezweken.

Inmiddels worden zo'n 6.500 mensen in quarantaine gehouden om verspreiding van het virus te voorkomen. Ook dat aantal blijft stijgen. De WHO noemt het tevens van belang dat besmette patiënten en mensen die met hen in contact zijn geweest niet reizen. Volgens de organisatie zullen dergelijke inspanningen de uitbraak stoppen.

De besmettingen met het virus ontstonden zo'n vier weken geleden. De eerste persoon bij wie besmetting met het MERS-virus werd vastgesteld, was een 68-jarige man die van een reis naar het Midden-Oosten was teruggekeerd.