De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag gezegd dat het nucleaire arsenaal van Rusland in 2015 zal worden vernieuwd met meer dan veertig intercontinentale raketten.

Dit meldt de BBC.

Poetin deed de uitspraak op een wapenbeurs, die net buiten Moskou wordt gehouden. Het gaat niet om een uitbreiding van het arsenaal, maar om vervangingen voor verouderde raketten. 

Poetin zei verder dat de nieuwe raketten in staat zullen zijn zelfs de meest technisch geavanceerde luchtafweersystemen te omzeilen.

De aankondiging volgt op het voorstel van de Verenigde Staten om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in NAVO-staten in Oost-Europa uit te breiden.

In de afgelopen jaren is de spanning over Ruslands rol in het conflict in Oekraïne toegenomen. De NAVO en westerse leiders beschuldigen Rusland ervan soldaten en zwaar materieel, waaronder tanks en raketten, te leveren aan de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne.

Rusland heeft de beschuldigingen meermaals ontkend en benadrukt dat de Russen die met de rebellen meevechten dat doen op puur vrijwillige basis.

Wapenwedloop

Russische functionarissen hebben gewaarschuwd dat Moskou zal reageren als de VS hun plannen uitvoeren om zwaar militair materieel op te slaan in landen in Oost-Europa, waaronder een aantal Baltische staten die vroeger deel waren van de Sovjetunie.

"Het gevoel dat heerst is dat onze collega's in NAVO-landen ons naar een wapenwedloop duwen", zei de Russische vice-minister van Defensie Anatoly Antonov tegen het Russische persbureau RIA tijdens dezelfde wapenbeurs.

.