De politie heeft in Ventimiglia, op de grens tussen Frankrijk en Italië, een groep van enkele tientallen Afrikaanse asielzoekers met geweld afgevoerd. 

De asielzoekers bivakkeerden al dagen bij de grens en wilden naar Noord-Europa reizen. Frankrijk wilde de migranten echter niet toelaten. 

De groep verzette zich hevig en hield zich vast aan verkeersborden. De migranten weigerden in een bus van het Rode Kruis te stappen, maar werden uiteindelijk toch afgevoerd. Migranten die zich op de rotsen in de zee bij de grenspost hadden verschanst werden met rust gelaten. 

De meeste migranten zijn afkomstig uit Sudan en Eritrea. Het Franse ministerie van binnenlandse zaken liet eerder al weten dat de grenscontroles zijn aangescherpt omdat de toestroom van vluchtelingen fors is toegenomen. 

Video: Politie haalt asielzoekers weg bij Ventimiglia

Klap in het gezicht

De Italiaanse minister van binnenlandse zaken Angelino Alfano zei dindag op een bijeenkomst van de Europese ministers van binnenlandse zaken dat de gebeurtenissen in Ventimiglia 'een klap in het gezicht van Europa' zijn.

Bovendien is het volgens hem het bewijs dat de migranten helemaal niet in Italië willen blijven. Italië eist dat andere Europese landen migranten opnemen en wil dat ze ook in andere landen asiel kunnen aanvragen. Europese regels schrijven voor dat een asielzoeker in het eerste EU-land waar hij of zij voet aan de grond zet de asielaanvraag moet afhandelen.