Tienduizenden Indonesische dorpsbewoners in het noorden van Sumatra weigeren hun huizen op de hellingen van een van de gevaarlijkste vulkanen van Indonesië te verlaten, ondanks waarschuwingen dat een uitbarsting nadert.

Minstens 48 lawines van hete as rolde dinsdag langs de hellingen van de Sinabung vulkaan omlaag. De vulkaan spuwt ook rook en as meer dan zevenhonderd meter de lucht in.

De Indonesische overheid pleit al dagen voor de evacuatie van de inwoners van een gebied dat zich uitstrekt tot zeven kilometer ten zuiden en zuidoosten van de top van de vulkaan.

Duizenden mensen hebben het gebied al verlaten nadat de vulkaanactiviteit sterk toenam afgelopen weekeinde. Maar volgens Subur Tambun, de leider van het plaatselijke rampenbureau, zijn pas 10.000 van de 33.000 inwoners van de gevarenzone uit het gebied vertrokken.

Video: Vulkaan Sumatra spuwt as uit

Gewassen

"De dorpsbewoners staan erop om hun gewassen te verzorgen", zei Tambun. "Ze hebben vertrouwen dat zij aan een grote uitbarsting zullen ontsnappen. Het enige dat wij kunnen doen is hen vragen te vertrekken."

"We zijn onze groenten al verloren, maar onze koffie nog niet", stelt Sapta Sembiring Palawi, inwoner van een dorp dat ligt op iets minder dan vijf kilometer afstand van de rokende piek. "Het verbouwen van koffie voorziet in ons levensonderhoud en daarom moeten we er nu voor zorgen."

De 2.460 meter hoge Sinabung ontwaakte in 2010, na vier eeuwen te hebben gesluimerd. Sindsdien vertoont de vulkaan sporadische uitbarstingen. Vorig jaar werden zeker zeventien mensen gedood en enkele op de vulkaanhelling gelegen dorpen vernietigd door een krachtige explosie, die was te horen tot op honderden kilometers afstand.