Duizenden vluchtelingen uit de Noord-Syrische stad Tal Abyad zijn sinds zondagavond de grens met Turkije overgestoken. 

De mensen zijn gevlucht voor de zware gevechten die het Vrije Syrische Leger en Koerdische milities leveren met IS-strijders die de stad vorig jaar veroverden.

Turkije zette zondagavond de grens open voor de vluchtelingen, meest Turkmenen en Arabieren. Eerder werden ze zowel door Turkse grenswachten als door IS-strijders tegengehouden. IS stuurde de mensen terug naar de stad.

De afgelopen weken zijn in het gebied al 15.000 Syriërs de grens met Turkije overgestoken sinds de gevechten rond Tal Abyad uitbraken. Turkije heeft in totaal al twee miljoen vluchtelingen uit Syrië en Irak opgenomen.

'Zuiveringen'

Syrische oppositiefacties en groepen militanten beschuldigen de belangrijkste Koerdische militie van 'etnische zuiveringen' tegen soennitische Arabieren en Turkmenen in het noorden van Syrië. 

De Koerdische Volksbeschermingseenheden of YPG hebben sinds mei meer dan tweehonderd dorpen en plaatsen in het noordoosten van Syrië veroverd en staan nu aan de poorten van Tal Abyad.

Video: Duizenden Syriërs vluchten naar Turkije

Luchtaanvallen

Vijftien groepen, waaronder de ultraconservatieve Ahrar al-Sham en Jaish al-Islam, zeggen in een verklaring dat de etnische zuiveringen voornamelijk plaatshebben in de overwegend Koerdische provincie Hassakeh en de gemengde stad Tal Abyad. De zuiveringen zouden in de hand zijn gewerkt door de opmars van de Koerden en de luchtaanvallen van een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. 

YPG-woordvoerder Redur Khalil heeft de aantijgingen met klem van de hand gewezen.

Turkije heeft in totaal al 2 miljoen vluchtelingen uit Syrië en Irak opgenomen.