De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi opent in augustus een 'nieuw' Suezkanaal. 

De komst van een extra waterweg, evenwijdig aan een deel van het oude kanaal, zorgt ervoor dat er binnenkort twee keer zoveel schepen kunnen varen tussen de Middellandse Zee en de Rode Zee.

De autoriteiten in het Afrikaanse land maakten de geplande voltooiing van het project zaterdag bekend. Compleet met een gala voor wereldleiders en andere genodigden, wil Egypte het nieuwe kanaal op 6 augustus feestelijk in gebruik nemen.

De Egyptenaren maken veel haast met de graafwerkzaamheden. In augustus vorig jaar begonnen ze met de aanleg, die naar verluidt een kleine 3 miljard euro kost. De nieuwe 72 kilometer lange vaargeul is nu voor ongeveer 80 procent af.

Voor Egypte vormt het Suezkanaal een belangrijke bron van inkomsten, zeker sinds het land economisch is getroffen door een daling van het aantal toeristen en buitenlandse investeringen na de opstand van 2011. Jaarlijks varen er nu ruim 17.000 schepen doorheen.

Het Suezkanaal verbindt de Egyptische havenstad Port Said aan de Middellandse Zee met Suez aan de Rode Zee. Het is bijna tweehonderd kilometer lang en werd in 1869 geopend. Voor die tijd moesten schepen tussen de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan langs Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika varen.

Video: Nieuw Suezkanaal gaat open