Zeker zes Oekraïense militairen zijn de afgelopen 24 uur om het leven gekomen door gevechten met pro-Russische separatisten. 

Nog eens 14 regeringsmilitairen raakten gewond, berichtte persbureau Interfax-Ukraine zaterdag.

De slachtoffers vielen volgens een legerwoordvoerder in het oosten van Oekraïne. De militairen zouden onder meer zijn bestookt met artillerie. Het is nog onduidelijk of slachtoffers zijn gevallen aan de kant van de opstandelingen.

Officieel hebben de strijdende partijen een bestand gesloten, maar in de praktijk laait het geweld regelmatig op. Ook als niet wordt gevochten lopen de troepen in het gebied gevaar. Zo sneuvelden vorige week zeven militairen toen hun wagen over een landmijn reed.

Rusland en Oekraïne klagen bij elkaar over aanvallen op hun diplomatieke vestigingen. Kiev trok zaterdag in Moskou aan de bel over vandalisme bij de Oekraïense ambassade in Moskou en het consulaat in Rostov aan de Don. Vrijdag protesteerde Rusland al over schade die was aangebracht bij het consulaat in Charkov.

Russische media meldden zaterdag dat de ambassade van Oekraïne in Moskou door zo'n honderd mensen was bekogeld met eieren. In Rostov aan de Don sloegen aanvallers met honkbalknuppels stenen naar het consulaat waardoor ruiten sneuvelden. De consul verklaarde in lokale media dat het consulaat voorlopig gesloten blijft omdat veel ramen kapot waren en kantoorinventaris was gesneuveld. Kiev eist een onderzoek van de Russen en straf voor de daders.