Indonesië wil opheldering van Australië over een vermeende betaling aan mensensmokkelaars om een boot met vluchtelingen te laten omkeren.

Minister Retno Marsudi (Buitenlandse Zaken) zei zaterdag de kwestie te hebben aangekaart bij de Australische ambassadeur.

De Indonesische autoriteiten arresteerden deze week een kapitein en een aantal bemanningsleden die worden verdacht van mensensmokkel. Zij vertelden ieder omgerekend zo'n 3.400 euro te hebben ontvangen van de Australische autoriteiten om terug te varen met de asielzoekers.

Minister Marsudi heeft kwestie inmiddels besproken met de Australische ambassadeur. "Hij beloofde mijn vraag over te brengen aan Canberra", aldus de minister. Volgens een woordvoerder van zijn ministerie is het "een nieuw dieptepunt" in het Australische asielbeleid als het verhaal blijkt te kloppen.

Video: Indonesië wil opheldering over 'betaald omkeren' mensensmokkelaars

Oppositie Australië

Ook de oppositie in Australië wil duidelijkheid over de kwestie. Een woordvoerder van de Labor-partij waarschuwde in The Sydney Morning Herald dat het betalen van mensensmokkelaars een aanzuigende werking kan hebben. Het is volgens de zegsman niet de bedoeling dat douaneboten worden gezien als "drijvende pin-automaten".

De Australische premier Tony Abbott weigerde deze week volgens omroep ABC te ontkennen dat mensensmokkelaars worden betaald. Volgens de regeringsleider zijn er "creatieve strategieën" ontwikkeld om de komst van boten tegen te gaan.

Minister Julie Bishop (Buitenlandse Zaken) en haar collega Peter Dutton (Immigratie) ontkenden wel dat dergelijke betalingen plaatsvinden.