De Brit Mark Dixie heeft een verkrachting bekend waarvoor de Nederlander Romano van der D. al bijna twaalf jaar gevangenzit in Spanje.

Dat zegt de advocaat van Van der D., Rachel Imamkhan, zaterdag in de Volkskrant.

De Brit zou nu hebben bekend dat hij in 2003 in het Spaanse Fuengirola een vrouw heeft verkracht.

Eerder wees dna-materiaal al in de richting van deze Mark Dixie. Maar de Spaanse justitie oordeelde toen dat de dna-vergelijking was gebaseerd op onvoldoende genetische kenmerken. Nu er ook een bekentenis ligt, hoopt Imamkhan definitief aan te tonen dat haar cliënt ten onrechte is veroordeeld.

Ze sprak met Dixie in de Britse Frankland-gevangenis, waar hij een lange straf uitzit vanwege meerdere zeden- en geweldsdelicten.

De nu 42-jarige Van der D. werd veroordeeld tot vijftien jaar cel vanwege verkrachting en aanranding van drie vrouwen. Hij heeft altijd ontkend. Van der D. werd veroordeeld, omdat slachtoffers zijn foto uit een stapel van mogelijke daders hadden gehaald.

Video: Brit bekent misdrijf Spanje waarvoor Nederlander 11,5 jaar vastzit

'Leven in een hel'

Van der D. leeft al twaalf jaar in een hel, zegt hij in de Volkskrant. "Behalve de gevangenenbezoekster van de reclassering zie ik niemand. Al die tijd al niet. Geen familie, geen vrienden. Ik breng de dag alleen door in de cel, afgezonderd van de rest."

Toen de vrouwen slachtoffer werden van de verkrachting en aanranding had Van der D. naar eigen zeggen een etentje met een vriend en twee andere mensen in een ander plaatsje. De politie heeft deze mensen volgens hem echter nooit gehoord.

Vertrouwen verloren

De Nederlander heeft alle vertrouwen in de Spaanse justitie verloren. "Het is een corrupte bende, die elkaar de hand boven het hoofd houdt."

"Als ik vrij ben, kom ik zeker terug naar Spanje. Ik heb een aantal televisieprogramma's waar ik wil vertellen van de misstanden bij justitie hier in het land", aldus van der D. "Ik wil mijn verhaal opschrijven voor een Spaans weekblad. Mijn verhaal moet worden verteld, zodat het nooit meer kan gebeuren."