In de zaak van de spraakmakende kasteelmoord in België, waarvoor een Nederlander vastzit, is de politiecommissaris van het onderzoek gehaald.

Dat bevestigt de federale politie zaterdag aan de Vlaamse kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Reden voor het besluit zijn uitspraken die de onderzoeksleider vorige week deed in de krant Het Laatste Nieuws. Daarin zei de commissaris niet te begrijpen waarom het zo lang duurde voordat de aan België uitgeleverde Nederlander Franciscus 'Roy' L. met de politie wilde spreken.

De advocaat van L., Joris van Cauter, was boos over die uitspraken en eiste vrijdag bij het gerecht in Brugge dat de commissaris van het onderzoek werd gehaald. "Met deze verklaringen in de media heeft de speurder zijn beroepsgeheim geschonden. Het kwaad is nu al onherstelbaar geschied", aldus de advocaat zaterdag tegen Radio 1.

Kogelhuls

De moordzaak speelde zich drie jaar geleden af. Op 31 januari 2012 kwam de vrouw van kasteelheer Stijn Saelens thuis en trof een bloedspoor en een kogelhuls aan. Twee weken later werd het lichaam van haar man gevonden in een nabijgelegen bos.

De inmiddels overleden Nederlander Ronnie van B. uit Eindhoven wordt gezien als de uitvoerder van de moord. Justitie denkt dat Franciscus L. mogelijk de tweede dader is.