De droogte in de Amerikaanse staat Californië neemt steeds extremere vormen aan. Als gevolg daarvan zijn de maatregelen om het watergebruik te beperken verder verzwaard.

Zo'n honderd boeren die over ruim honderd jaar oude waterrechten beschikken om uit twee rivieren water te pompen, mogen dat voorlopig niet doen, is vrijdag bekendgemaakt.

Dat verbod is ingesteld om ervoor te zorgen dat er genoeg water over is voor boeren met nóg oudere waterrechten. Wie de regel overtreedt, riskeert hoge boetes

Het is voor het eerst in bijna veertig jaar dat zulke maatregelen zijn ingesteld. Eerder al werd het gebruik van drinkwater aan banden gelegd. Gemeenten moesten een kwart minder water verbruiken.

Video: Waterbeperking voor boeren in Californië door droogte

Banen

Volgens de gouverneur van Californië, Jerry Brown, zijn akkerbouwers zeer zwaar getroffen. Hij zei dat de droogte ervoor heeft gezorgd dat meer dan een half miljoen zogeheten acres (1 acre is meer dan 4000 vierkante meter grond) braak zijn komen te liggen. Daardoor zijn bovendien duizenden banen in de sector weggevallen.

Om de boeren tegemoet te komen heeft president Barack Obama 110 miljoen dollar (98 miljoen euro) in het vooruitzicht gesteld. Dit geld is ook bedoeld om natuurbranden te bestrijden en nieuwe banen te creëren voor hen die zijn getroffen door het watertekort.

Waterpeil

Californië kampt al vier jaar met extreem droog weer. In december en februari hebben stormen wel wat regen gebracht, maar het waterpeil is nog altijd lager dan gebruikelijk.

Er komt ook veel minder smeltwater, omdat op de bergen veel minder sneeuw dan normaal ligt. Meteorologen verwachten dat de droogte voorlopig aanhoudt.