Met een bombastische show van twee uur zijn de eerste Europese Spelen in Bakoe vrijdag geopend.

President Ilham Alijev van Azerbeidzjan verklaarde de eerste editie van het nieuwe sportevenement rond 19.45 uur Nederlandse tijd voor geopend.

Taekwondoka Reshmie Oogink had de Nederlandse vlag het gloednieuwe Olympisch Stadion van Bakoe in gedragen.

Het indrukwekkende bouwwerk zat vol met ruim 68.000 toeschouwers, die verspreid waren over vijf ringen. De openingsceremonie werd bijgewoond door onder anderen president Alijev van Azerbeidzjan, diens Russische collega Vladimir Poetin, voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en preses Patrick Hickey van het organiserende Europees Olympisch Comité (EOC).

Ceremonie

Zij zagen een indrukwekkende show waaraan meer dan 2.000 figuranten meewerkten. Hoogtepunt van de ceremonie was, zoals ook gebruikelijk bij de Olympische Spelen, de entree in het stadion van de atleten uit de vijftig deelnemende landen.

Namens Nederland, dat met 119 sporters is vertegenwoordigd in Bakoe, droeg Oogink de vlag. De 25-jarige taekwondoka uit Almelo voerde een bescheiden ploeg aan van ongeveer tien sporters, aangevuld met wat begeleiders.

''Een aantal sporters is er nog niet, want die komen pas later in actie'', verklaarde chef de mission Jeroen Bijl. ''Anderen beginnen zaterdag met hun toernooi en mogen daarom niet meelopen.''

Lady Gaga

Nadat het gastland als laatste binnen was gekomen, namen de atleten plaats op de tribunes. Vanaf daar zagen ze een verrassingsoptreden van de Amerikaanse popster Lady Gaga.

De winnares van zes prestigieuze Grammy's vertolkte op een met bloemen versierde piano het nummer 'Imagine' van John Lennon.

Daarna werd de olympische vlag gehesen, naast het blauw, rood en groen van de Azerbeidzjaanse vlag die al bij het begin van de ceremonie in de top was gehesen. Alijev mocht de Europese Spelen officieel openen, waarna overal in Bakoe vuurwerk de lucht in ging.

8 miljard

De olierijke Azeri's hebben kosten noch moeite gespaard voor het zestiendaagse sportevenement. Voor zo'n 8 miljard dollar werden prachtige accommodaties uit de grond gestampt en ook bij het regisseren van de openingsceremonie speelde geld geen rol.

Enkele uren voor de opening kwamen de Nederlandse waterpolomeisjes al in actie. De junioren verpletterden Israël in hun eerste wedstrijd met liefst 29-1. Nederlandse topsporters komen zaterdag voor het eerst in actie, met medaillekansen voor de triatletes Rachel Klamer en Maaike Caelers.