De Canadese politie heeft in de hoofdstad Ottawa een Somaliër, Ali Omar Ader, aangehouden wegens de ontvoering en gijzeling jaren geleden van twee journalisten in Mogadishu, de Somalische hoofdstad.

Politiecommissaris James Malizia zei vrijdag tegen de media dat er zeven jaar is gewerkt aan deze zaak die draait om de ontvoering en gijzeling van de Canadese Amanda Lindhout en de Australische fotograaf Nigel Brennan in augustus 2008 in de omgeving van Mogadishu.

Ze werden pas in november 2009 vrijgelaten nadat losgeld was betaald. De ontvoerders hadden 2,5 miljoen Amerikaanse dollars geëist.

Lindhout schreef een boek over haar gevangenschap en mishandeling, inclusief aanranding. Ze heeft verhaald dat ze werd vastgehouden in een donkere ruimte en was geketend aan haar enkels en nauwelijks eten en drinken kreeg.

Moeilijk

Malizia zei dat dit onderzoek erg moeilijk was geweest en is gedaan ''in een omgeving die uiterst gevaarlijk is en geplaagd wordt door politieke instabiliteit''.

Het was ook moeilijk omdat de hoofdverdachte Ader in Somalië was. Ader was destijds onderhandelaar over het losgeld. Malizia wilde weinig kwijt over details van de zaak. Hij zei bijvoorbeeld niet of autoriteiten in Somalië op de hoogte waren.

De 37-jarige Ader werd donderdag gearresteerd in Ottawa en was al enkele dagen in het land. Het is niet bekendgemaakt waarom Ader in Canada was en hoe hij er is beland. Meer wordt bekend wanneer het proces tegen Ader wordt gevoerd. Er zijn geheime acties ondernomen en mensen afgeluisterd en gevolgd.