Honderden bootvluchtelingen bivakkeren al dagen op het station van Milaan. De gemeente kan de enorme stroom van migranten niet meer aan. Schurft en malaria verspreiden zich onder de vluchtelingen uit Syrië en Eritrea.

Dat meldt La Repubblica, een van de grote Italiaanse kranten.

De vluchtelingen hopen op korte termijn door te kunnen reizen naar Noord-Europa. Ze zijn vermoeid, hebben honger en zijn ziek. Vrijwilligers delen eten uit en er is in samenwerking met het Rode Kruis kleine medische post neergezet om de meest urgente medische zorg te bieden.

Via een andere liefdadigheidsorganisaties zijn er provisorisch zeer beperkte wasfaciliteiten aangelegd.

Forenzen

Milaan ziet het als een plicht om de grote groep gestrande vluchtelingen de noodzakelijke zorg en basisbehoeften te bieden. Maar de hulp drukt zwaar op de gemeente. Ook de ondernemers op het station ervaren de nooddruftige migranten als een last, al klagen zij niet bovenmatig.

Video: Vluchtelingen bivakkeren op station Milaan

Burgemeester Giuliano Pisapia heeft een oproep gedaan aan andere steden, regio’s en Europa om de verantwoordelijkheid van het probleem te delen. Zijn oproep wordt gedeeld door Mario Mantovani, de regionale minister van Volksgezondheid.

Het station wordt dagelijks ook gebruikt door tienduizenden forenzen en de angst is dat de schurft en malaria zich verder verspreiden als er niet snel een einde komt aan de situatie.