Dominique Strauss-Kahn is vrijgesproken in de zaak waarin hij werd beschuldigd voor pooier te hebben gespeeld en samen met zijn medeverdachten prostituees te hebben geregeld voor uitbundige feesten.

Dat heeft de rechtbank in het Franse Lille vrijdag bepaald. 

Eerder dit jaar vroeg de Franse aanklager al om vrijspraak in de zaak. Justitie zag niet genoeg bewijs om zijn schuld te bewijzen.

Vier prostituees die deelnamen aan seksfeesten voor 66-jarige Strauss-Kahn trokken hun aanklacht al in. Volgens hun advocaat was het te lastig zijn souteneurschap te bewijzen. 

De voormalige IMF-topman heeft zelf altijd volgehouden niet te hebben geweten dat de vrouwen op de feesten waren betaald voor seks.

Video: Strauss-Kahn vrijgesproken

Carltonaffaire

Twaalf medeverdachten werden eveneens vrijgesproken in de zogeheten Carltonaffaire, vernoemd naar het hotel in Lille waarin de omstreden feesten plaatsvonden. Als ze schuldig waren bevonden, hadden de mannen tien jaar cel en een boete van 1,5 miljoen euro kunnen krijgen.

Slechts één van de verdachten in de megazaak werd schuldig bevonden aan het prostitueren van vijf vrouwen. Hij kreeg volgens Le Figaro een voorwaardelijke straf van één jaar cel.

De zaak, die maanden heeft geduurd, volgde op beschuldigingen van een kamermeisje in een hotel in New York dat Strauss-Kahn zich aan haar zou hebben vergrepen. Hoewel de voormalige IMF-topman ook in die zaak werd vrijgesproken, maakte deze kwestie wel een einde aan zijn ambities om president van Frankrijk te worden.