Het feit dat bondskanselier Angela Merkel geen kinderen heeft, is onderdeel van discussie geworden in een Bondsdagdebat over het openstellen van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. 

In een verhitte discussie hield CDU-parlementariër Helmut Brandt zijn toehoorders voor dat het klassieke huwelijk tussen man en vrouw wat hem betreft gestoeld is op het principe van vruchtbaarheid.

"Het leidt er nou eenmaal toe, maar helaas ook niet altijd, dat men zich voortplant", ging de afgevaardigde verder. Het leverde hem toegeroepen steunbetuigingen op maar volgens Duitse media ook een opmerkelijk ander geluid. Van de regeringsbank in de Bondsdag klonk het uit de mond van staatssecretaris Michael Roth: "En hoe zit het met de bondskanselier?"

Brandt reageerde uiterst geïrriteerd. "Wie heeft dat geroepen. Schaamt u. Ik wil u vragen excuses te maken." Hij noemt de uitspraak een "schandaal". Hij wil Roth laten berispen.

Volgens de regels van de Bondsdag mogen parlementariërs collega's luidkeels aanmoedigen of afvallen maar mogen er vanaf de regeringsbank geen opmerkingen worden gemaakt. De bondskanselier was zelf niet aanwezig bij het debat.