Een medewerkster van de Amerikaanse gevangenis waaruit twee gevaarlijke moordenaars ontsnapten, heeft ze geholpen en zou de vluchtauto rijden.

De vrouw had een romantische relatie met een van de twee mannen, die nog altijd niet zijn achterhaald.

De vrouw kreeg op het laatste moment koudwatervrees en meldde zich zaterdag met nervositeitsklachten bij een ziekenhuis, op de avond voordat de mannen de benen namen.

Ze heeft bekend dat ze gereedschap naar binnen heeft gesmokkeld dat de moordenaars konden gebruiken om een gat in de stalen wand te boren, meldt de plaatselijke krant Albany Times op gezag van bronnen binnen het onderzoek. Ze is aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de ontsnapping.

De zoektocht naar de twee mannen spits zich inmiddels toe op een bebost gebied in de buurt van de gevangenis. Daar zoeken meer dan vijfhonderd agenten met speurhonden en helikopters.

Zware criminelen

Richard Matt (48) en David Sweat (34) zijn beiden zware criminelen. Zij boorden een gat in de muur aan de achterkant van hun cel en kwamen terecht in een intern gangenstelsel.

Nadat ze daar doorheen waren gekropen, klommen ze via een putdeksel naar buiten en vluchtten. Mogelijk stond daar een auto voor het duo klaar.

Het was de eerste ontsnapping in de geschiedenis van de gevangenis in Dannemora, die 150 jaar oud is.