Pakistan heeft Save the Children opdracht gegeven het land te verlaten.

De kinderrechtenorganisatie zou volgens de autoriteiten "anti-Pakistaanse" activiteiten ondernemen. De kantoren van de organisatie zijn afgesloten en het personeel heeft vijftien dagen de tijd gekregen om het land te verlaten.

Save the Children zei tegen de BBC dat ze "krachtig bezwaar maakt" tegen de uitzetting.

Save the Children was volgens Pakistan betrokken bij de inentingscampagne die door de CIA zou zijn gebruikt om al-Qaedaleider Osama bin Laden te achterhalen. De kinderrechtenorganisatie heeft dat altijd ontkend.

Beschuldigingen

"Al ons werk is in nauwe samenwerking met de autoriteiten in het hele land en is erop gericht de openbare diensten voor gezondheid, voeding, onderwijs en het welbevinden van kinderen te versterken."

Pakistan legde de organisatie al in 2012 aan banden, toen de beschuldigingen voor het eerst werden geuit. "Die beperkingen hebben de hulp aan miljoenen kinderen en hun families gehinderd", zei een woordvoerder van Save the Children.

Nederland heeft samen met andere Europese landen protest aangetekend tegen de maatregel, zei minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag. "Maatschappelijke organisaties moeten gewoon hun werk kunnen doen."