Marokko heeft twee medewerkers van mensenrechtenorganisatie Amnesty International opgepakt, ondervraagd en het land uitgezet. 

Het gaat om directeur Europa en het Midden-Oosten, John Dalhuisen, en de onderzoekster Irem Arf. De twee zijn op vluchten naar Londen en Parijs gezet.

Voorafgaand aan de uitzetting werden de twee in Rabat en Oujda urenlang op een politiebureau ondervraagd. Hun paspoorten werden ingenomen. ''De beslissing om onze medewerkers uit te wijzen terwijl ze hun onderzoek begonnen naar de mensenrechtensituatie van migranten en vluchtelingen doen ernstige verdenkingen rijzen dat de autoriteiten iets te verbergen hebben'', aldus Anna Neistat, hoofddirecteur onderzoek van Amnesty.

De twee arriveerden maandag voor een bij de autoriteiten aangemeld onderzoek naar de situatie van migranten en vluchtelingen in het noorden van het land aan de grens met Spanje. Volgens de officiële lezing voor hun uitzetting die ze te horen kregen zouden ze ''een bedreiging voor de openbare orde'' vormen.