Artsen die de depressieve Duitse copiloot Andreas Lubitz behandelden, meenden dat hij niet kon vliegen maar lieten na de luchtvaartmaatschappij waar Lubitz werkte, Germanwings, in te lichten. 

Dat zou namelijk in strijd zijn geweest met de Duitse wet die vertrouwelijkheid van gegevens van patiënten strikt beschermt.

Dit zei de Franse aanklager Brice Robin donderdag in Marseille. Lubitz vloog 24 maart met een Airbus A320-200 tegen een berg in het zuidoosten van Frankrijk, nadat hij zich had opgesloten in de cockpit. Het toestel was op weg van Barcelona naar Düsseldorf met 150 mensen aan boord. Niemand overleefde de crash.

In de vier weken voor de ondergang van het vliegtuig bezocht Lubitz zeker zeven artsen onder wie drie psychiaters. De afgelopen vijf jaar consulteerde hij volgens aanklager Robin zelfs 41 verschillende artsen. Lubitz was ook bang dat hij door een oogaandoening zijn baan zou verliezen. 

Fouten

Er zijn mogelijk ernstige fouten gemaakt bij het omgaan met Lubitz' gezondheidstoestand. Robin zei tegen nabestaanden dat de zaak wordt overgedragen aan drie onderzoeksrechters in Marseille. Dat onderzoek gaat dan officieel over dood door schuld.

Komende maandag worden de stoffelijke resten van dertig Spaanse inzittenden terug naar Spanje gebracht. Eerder deze week werden de resten van 44 Duitsers al naar Düsseldorf overgevlogen.

Video: Hoe de crash van Germanwings kon gebeuren

Hoe de crash van Germanwings kon gebeuren
Hoe de crash van Germanwings kon gebeuren