De terroristische organisatie Boko Haram heeft donderdag een aanval uitgevoerd op een aantal dorpen in het noordoosten van Nigeria. Hierbij werden zeker 43 mensen gedood. Drie dorpen zijn platgebrand.

Dat meldt persbureau AFP.

Tientallen rebellen op motorfietsen schoten willekeurig in het rond. Daarna plunderden zij huizen en staken deze vervolgens in brand.

Het is de zoveelste aanval van Boko Haram in korte tijd. In het weekeinde kostte een bomexplosie op een markt in de stad Yola meer dan dertig mensen het leven. Bijna veertig mensen raakten ernstig gewond. In Maiduguri vonden de afgelopen weken diverse bloedige zelfmoordaanslagen plaats op markten en moskeeën.

Opgelaaid

De strijd tussen Boko Haram en het leger is weer opgelaaid nadat eind mei de 72-jarige Muhammadu Buhari wordt beëdigd als nieuwe president van Nigeria. Hij kondigde bij zijn inauguratie aan het hoofdkwartier van het leger te willen verplaatsen van de hoofdstad Aduja naar Maiduguri, een gebied waar Boko Haram regelmatig huishoudt.

Buhari was al eerder aan de macht in het land met naar schatting 175 miljoen inwoners. Hij leidde met ijzeren vuist een militaire junta in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Verslaan

Juist die militaire achtergrond heeft hem vermoedelijk de overwinning bij de verkiezingen opgeleverd. De Nigerianen hopen dat Buhari de extremisten van Boko Haram kan verslaan.

De terreurbeweging heeft meer dan 13.000 mensen gedood en 1,5 miljoen mensen op de vlucht gejaagd.

Video: President Buhari wil met buurlanden Boko Haram tegengaan