Saudi-Arabië heeft donderdag alle internationale kritiek op de straf van duizend stokslagen voor de blogger Raif Badawi verworpen. Het buitenland moet zich volgens het koninkrijk niet met de binnenlandse kwestie bemoeien.
 

Dat meldt persbureau AFP.

De hoogste rechtbank van het land bepaalde zondag dat de straf voor Badawi blijft staan. De 31-jarige blogger had beroep aangetekend tegen zijn omstreden veroordeling voor het beledigen van de islam.

Hij werd in 2012 opgepakt toen hij in een blog kritiek had geuit op de religieuze politie van Saoedi-Arabië. Twee jaar later werd hij voor dat vergrijp veroordeeld. Dit kwam de Saoedische regering op felle kritiek te staan van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International.

Middeleeuws

Diverse landen, zoals Frankrijk en de Verenigde Staten hebben geprotesteerd tegen dit besluit. De Zweedse minister van buitenlandse zaken, Margot Wallstrom, noemde de straf zelfs "middeleeuws".

Maar het koninkrijk stelde donderdag deze commentaren te veroordelen en "met sterk ongeloof" kennis van de kritiek te hebben genomen. “Ons rechtsstelsel is onafhankelijk en we accepteren geen buitenlandse inmenging in dit soort kwesties”, aldus het ministerie van buitenlandse zaken.

Stokslagen

In januari van dit jaar werden de eerste vijftig stokslagen uitgevoerd. De volgende sessie is tot nu toe twee keer uitgesteld vanwege gezondheidsredenen. Zijn vrouw en kinderen zijn het land inmiddels ontvlucht. Zij hebben asiel gekregen in Canada.

Amnesty noemde zondag de beslissing in hoger beroep "een donkere dag"  voor de vrijheid van meningsuiting in Saudi-Arabië. "Het is afschuwelijk dat dit wrede en oneerlijke vonnis overeind wordt gehouden. Bloggen is geen misdaad", aldus Philip Luther, Amnesty-directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika.