President Recep Erdogan van Turkijke heeft de politieke partijen in zijn land aangespoord om "hun ego's opzij te zetten" en zo snel mogelijk een nieuwe regering te vormen. 

Dit meldt de BBC donderdag.

Het is de eerste keer dat Erdogan in het openbaar spreekt sinds zijn AK-partij (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) zijn parlementaire meerderheid verloor na de verkiezingen op 7 juni. 

Tijdens een slagingsceremonie voor internationale studenten in de hoofdstad Ankara zei Erdogan dat alle partijen de verkiezingsuitkomst moeten respecteren "als de wil van het volk". 

Het is waarschijnlijk dat de AK-partij gaat proberen een coalitieregering te vormen, maar tot dusver zijn er geen andere politieke partijen die hebben gezegd te willen deelnemen aan zo'n coalitie. 

Erdogan waarschuwde dat de geschiedenis een hard oordeel zal vellen over eenieder die Turkije lang in politieke onzekerheid laat verkeren. 

Hij zei verder dat hij zijn rol zal spelen bij het vinden van een oplossing en dat niemand eraan hoeft te twijfelen dat hij zijn plichten zal uitvoeren conform de Turkse grondwet.