Manschappen van de Verenigde Naties ruilen regelmatig goederen voor seks in de landen waar zij zijn gestationeerd om de vrede te bewaren.

Dit meldt persbureau AP op basis van de eerste versie van een VN-onderzoeksrapport dat op maandag 15 juni verschijnt .

Het document is opgesteld door het VN Office of Internal Oversight Services (OIOS), een onafhankelijk orgaan dat misstanden binnen de intergouvernementele organisatie onderzoekt.

Het verkent hoe de VN omgaat met het aanhoudende problematiek rond seksueel misbruik en uitbuiting door vredestroepen. Wereldwijd heeft de organisatie ongeveer 125.000 vredeshandhavers in actieve dienst.

Sekshandel

Volgens het onderzoeksrapport maakten vredestroepen in Haïti zich schuldig aan ‘sekshandel’ met meer dan 225 Haïtiaanse vrouwen, die verklaarden dat zij met hun lichamen moesten betalen voor zaken zoals voedsel en medicatie.

Ook tijdens de vredesmissie in Liberia maakten de troepen gebruik van honger en armoede ter plaatse om seksuele gunsten af te dwingen bij honderden vrouwen.

Het behandelt  480 aantijgingen van seksuele uitbuiting en mishandeling, die in de periode 2008-2013 werden gemaakt. Een derde van die beschuldigingen betreft minderjarigen.

Misstanden

OIOS is een onafhankelijk orgaan binnen de VN, dat misstanden binnen de intergouvernementele organisatie onderzoekt.

In de eerste versie van het rapport staat dat "bewijzen uit twee landen waar een vredesmissie plaatsvond aantonen dat seks als betaalmiddel bij ruilhandel een gemeenplaats is", maar dat misstanden nog te weinig worden gemeld.

Volgens de onderzoekers is er veel onduidelijkheid over de regels omtrent seksuele contacten tussen blauwhelmen en de plaatselijke bevolking.

Niet bewust

Het ruilen van goederen en gunsten voor seks is officieel verboden. Maar vaak zijn de vrouwen die slachtoffer worden van uitbuiting zich daar niet van bewust of weten zij niet waar ze naderhand melding kunnen maken.

In een reactie op de bevindingen van OIOS, al bijgesloten in de eerste versie van het rapport, laten hoofd VN Vredesoperaties Herve Ladsous en hoofd Veldondersteuning weten dat hoewel het aantal vredesmissies in de afgelopen tien jaar sterk is gegroeid, het aantal aantijgingen van seksueel misbruik en uitbuiting is gedaald.