In Zuid-Korea is een tiende persoon overleden aan het MERS-virus. Het aantal mensen dat besmet is met het longvirus Middle East Respiratory Syndrome (MERS) staat op meer dan 120. 

Dat meldt persbureau AP donderdag. 

Volgens de Koreaanse autoriteiten is de uitbraak van het virus wel over het hoogtepunt heen.

De mensen die in het Aziatische land overlijden aan het virus hadden voor hun besmetting al een zwakke gezondheid, zoals ademhalingsproblemen of kanker.

Meer dan 3.800 mensen zitten momenteel in quarantaine, omdat zij in contact waren geweest met besmettingsgevallen.

Meer dan 2.600 scholen en kinderdagverblijven hielden donderdag de deuren uit voorzorg nog gesloten.

Dorp afgesloten

Donderdag werd nog het Zuid-Koreaanse dorp Jangdeok afgesneden van de buitenwereld, om verspreiding van het virus tegen te gaan. 

Alle wegen naar het dorp zijn geblokkeerd en twintig gezondheidswerkers in speciale beschermende kleding gaan twee keer per dag langs de deuren om de temperatuur van de bewoners op te nemen.

Toch is het dorp niet het belangrijkste besmettingspunt van de ziekte. Slechts van één dorpeling is bekend dat hij is besmet met MERS. De maatregel tekent vooral de extreme maatregelen die Zuid-Korea neemt om de verspreiding van de ziekte tot staan te brengen.

Oorzaak

De oorzaak van de verspreiding ligt onder meer in het zorgsysteem van het land. Zo is het heel gebruikelijk dat patiënten dagenlang in het ziekenhuis moeten wachten totdat er een bed vrijkomt.

De veertiende persoon bij wie MERS werd vastgesteld, zat eerst twee en een halve dag in de wachtkamer, waar in de tussentijd honderden anderen passeerden.

Daarnaast is het in Zuid-Korea heel normaal dat familieleden langdurig zieken bezoeken en feitelijk de zorg op zich nemen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft beloofd maatregelen te nemen tegen de bottleneck van volle wachtkamers.