Paus Franciscus gaat een tribunaal oprichten binnen het Vaticaan dat zich gaat buigen over bisschoppen die niet ingrepen terwijl ze wel wisten dat er kinderen werden misbruikt.
 

Het is de grootste stap die de kerk tot nu toe neemt om geestelijken aan te pakken die jarenlang seksueel misbruik van kinderen hebben geprobeerd te verbergen of hebben toegelaten.

Dat heeft de kerk woensdag bekendgemaakt. De Rooms-Katholieke Kerk komt daarmee tegemoet aan de wens van slachtoffers.

Die willen al jaren dat de kerk in actie komt om bisschoppen verantwoording te laten afleggen voor misbruik, ook al zijn ze daar persoonlijke niet verantwoordelijk voor. De afdeling komt onder auspiciën van de Congregatie voor de Geloofsleer.

Hele wereld

Het misbruiktribunaal gaat zaken over de hele wereld behandelen. Het voorstel komt van een speciale commissie die het seksueel misbruik in de katholieke kerk onderzoekt en kreeg het fiat van paus Franciscus. In de commissie zitten onder meer twee slachtoffers en experts op het gebied van kinderbescherming. 

Dit team heeft de paus aanbevolen een nieuw orgaan in het leven te roepen waar mensen bisschoppen aan kunnen geven, en dat zich vervolgens ook serieus  over die aanklachten gaat buigen.

Het is nog niet duidelijk welke straffen het tribunaal eventueel kan gaan uitdelen, of wanneer een zaak verjaard is en dus niet meer door het tribunaal wordt behandeld. De afgelopen jaren heeft het Vaticaan wel werk gemaakt van de aanpak van pedofiele priesters, maar de verantwoordelijke bisschoppen die een oogje toeknepen bleven tot nu toe buiten schot.

Het tribunaal krijgt vijf jaar de tijd om zijn nut en noodzaak te bewijzen. Daarna gaat het Vaticaan de resultaten van het nieuwe instituut evalueren.

Niet ver genoeg

Volgens het internationaal netwerk van slachtoffers van misbruik door pedofiele priesters (SNAP) gaat het voorstel niet ver genoeg. Volgens de organisatie verandert er weinig zolang de kerk om blijft gaan met geestelijken die misbruik plegen of dat verdoezelen.

Franciscus is sinds zijn aantreden bezig met de aanpak van misbruik binnen de kerk en de instelling van een apart bureau wordt gezien als een belangrijke stap.