Het Duitse Haltern am See staat woensdag in het teken van rouw. In een door de politie geëscorteerde stoet brengen lijkwagens de achttien slachtoffers naar huis, die het leven verloren tijdens de ramp met het toestel van Germanwings.

De kisten met de resten van zestien scholieren en twee leraren van het Joseph-König-Gymnasium zullen even na twee uur dinsdagmiddag aankomen in Haltern, een plaats met ruim 37.000 inwoners in het noorden van het Ruhrgebied.

In Haltern hangen de vlaggen halfstok, zijn wegen afgesloten en heeft het Rode Kruis een tent neergezet bij het uitvaartcentrum om het binnendragen van de kisten af te schermen.

Nabestaanden van de slachtoffers zijn woensdag in busjes naar Düsseldorf gebracht om hun dierbaren naar Haltern te begeleiden. Bij het schoolplein van het gymnasium zijn enkele weken geleden achttien bomen geplant, voor elk slachtoffer één. Woensdag staan daar brandende grafkaarsen naast, meldde de Halterner Zeitung.

Dinsdag kwamen met een eerste speciale vlucht de resten van 44 slachtoffers vanuit Frankrijk, waar het vliegtuig neerstortte, aan in Düsseldorf. Daar zijn de kisten overgedragen aan de nabestaanden.

Copiloot

De Airbus van Germanwings verongelukte op 24 maart van dit jaar tijdens een vlucht van Barcelona naar Düsseldorf in de Franse Alpen.

De copiloot liet het toestel bewust tegen een berg vliegen. Alle 150 inzittenden kwamen om. Behalve Duitsers waren er ook veel Spanjaarden aan boord.