Europeanen lopen niet echt warm voor het NAVO-principe dat een aanval op een van de lidstaten een aanval is op alle lidstaten, en dat alle landen in zo'n geval militaire steun moeten verlenen.

Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research Center in acht grote NAVO-landen.

Vooral onze oosterburen twijfelen aan de bepalingen in Artikel 5 van het NAVO-handvest. 38 procent van de Duitsers is in het geval van een aanval door Rusland voor militaire inzet, maar liefst 58 procent is tegen.

Ook in Italië en Frankrijk is een meerderheid tegen militair ingrijpen. Voor steun stemmen respectievelijk 40 en 47 procent van de ondervraagden in die landen.

Ook in Groot-Brittannië, Polen en Spanje is geen meerderheid te vinden voor grijpen als een bondgenoot wordt aangevallen. Nederland is niet onderzocht.

Militaire steun

Noord-Amerika

In Noord-Amerika is een krappe meerderheid wel voor Artikel 5. Van de Canadezen vind 53 procent dat NAVO-bondgenoten in geval van een Russische aanval militair bijgestaan moeten worden, in de Verenigde Staten is dat percentage 56.

De Russische rol in het conflict in Oekraïne wordt verschillend beoordeeld in de NAVO-landen. 57 procent van de Polen en 44 procent van de Fransen vindt de Moskou de meeste schuld draagt voor het geweld in Oost-Oekraïne. Onder Duitsers en Italianen is dat 29 procent. Van onze oosterburen legt 12 procent de verantwoordelijkheid bij westerse landen.

Economische steun

Economische steun voor Oekraïne wordt wel breed gedragen in Noord-Amerika en Europa, met percentages van 62 tot 77 procent . De enige uitzondering daarop vormt Italië waar slechts 44 procent er iets in ziet.

Wapenleveranties aan Kiev stuiten juist weer op brede weerstand. 77 procent van de Duitsers is tegen, 19 procent voor. In Italië en Spanje zijn respectievelijk 22 en 25 procent van de mensen voor. Polen is de grootste voorstander van leveranties met 50 procent.