Diverse Afrikaanse landen praten donderdag in Nigeria over het samenstellen van een speciale troepenmacht om een einde te maken aan de terreurbeweging Boko Haram. 

Volgens president Thomas Boni Yayi van Benin, een van de landen die meedoen, is de kans groot dat die troepenmacht er komt.

Volgens hem is de nieuwe president van Nigeria, Muhammadu Buhari, vastbesloten om Boko Haram te vernietigen. Hij zei dat dinsdag na een gesprek met de Franse president François Hollande in Parijs.

De terreurbeweging heeft in de afgelopen zes jaar duizenden mensen vermoord en 1,5 miljoen mensen op de vlucht gejaagd. De beweging is vooral actief in het noordoosten van Nigeria, maar ook buurlanden Tsjaad en Kameroen hebben er last van.

Offensief

Een door Nigeria losjes georganiseerd offensief met de legers van Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Niger heeft de beweging teruggedrongen. De buurlanden willen echter een serieuzere aanpak. Benin doet nog niet mee, maar heeft toegezegd militairen te zullen leveren aan een troepenmacht.

Het wachten is op het moment dat de Veiligheidsraad van de VN een resolutie over de aanpak van Boko Haram aanneemt. Daarin vragen Afrikaanse landen de Verenigde Naties een fonds op te zetten om de strijd tegen Boko Haram (mede) te betalen. Ook staat de troepenmacht in de resolutie genoemd.