De mogelijkheden voor de AKP om in Turkije een coalitie te vormen worden kleiner.

De nationalistische partij MHP liet dinsdag bij monde van vicevoorzitter Zuhal Topcu weten geen coalitie met de partij van president Recep Tayyip Erdogan te willen aangaan. Eerder liet de pro-Koerdische partij HDP al weten niet met de AKP in een regering te willen samenwerken.

Blijft over de seculiere partij CHP, die wel openstaat voor gesprekken met de grootste partij van het land. Partijleider Kemal Kilicdaroglu van de CHP liet dat dinsdag weten in een vraaggesprek met de krant Sabah.

Weet zijn partij de dreigende politieke malaise niet af te wenden, dan kan president Erdogan 45 dagen na de vorige verkiezingen nieuwe uitschrijven. Zijn AKP verloor zondag bij de parlementsverkiezingen de absolute meerderheid.

Geen meerderheid

De AKP behaalde bij de verkiezingen 259 zetels en dat zijn er zeventien te weinig voor een absolute meerderheid in het parlement. De AKP kan daardoor niet alleen regeren. Deze uitslag betekende een nederlaag voor Erdogan, die een aanpassing van het staatsbestel wilde doorvoeren. Met die aanpassing zou de president meer macht krijgen. De kiezer zette echter een streep door dat voornemen.