Strijders van de Libanese Hezbollah-beweging hebben dinsdag een aanval van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) afgeslagen. 

Dat heeft de tv-zender van Hezbollah, Al-Manar, gemeld. 

IS viel Hezbollah aan bij Ras Baalbek, een dorp vlakbij de grens tussen Syrië en Libanon, aldus Al-Manar. Een aantal IS-strijders zou zijn gedood, maar hoeveel werd niet gezegd. Ook werden voertuigen vernietigd. 

Hezbollah vecht in Syrië mee aan de zijde van president Bashar Assad. De afgelopen weken heeft de militante beweging een aantal overwinningen geboekt in het Syrische Qalamoun-gebergte. 

Legerbasis

Tegelijkertijd heeft de seculiere Syrische rebellengroep Zuidelijk Front dinsdag een belangrijke legerbasis in het zuiden van het land aangevallen en naar eigen zeggen veroverd. Ook de staatstelevisie meldde de aanval op de basis ''door een terroristische groepering'', maar beweerde dat het leger die heeft afgeslagen.

Sabar Safer, een voormalig kolonel van het leger die naar de opstandelingen is overgelopen, benadrukte het belang van de aanval. Het gaat volgens hem om de op een na belangrijkste legerbasis in het zuiden, nabij de plaats Daraa. Bij de aanval zouden onder meer tanks zijn vernietigd. De omvang van de verliezen aan beide zijden is nog niet bekend.

In de Syrische burgeroorlog zijn talloze rebellengroeperingen actief. De groepen die achter deze aanval zaten, zijn verbonden aan het seculiere Vrije Syrische Leger. Ze konden wel een succes gebruiken, want van hun machtsbasis is weinig meer over. Jihadisten van IS en al-Nusra hebben een steeds dominantere rol naar zich toe getrokken.

Energiecentrale

IS-militanten hebben een energiecentrale bij de West-Libische stad Sirte veroverd. IS claimde dinsdag in een bericht dat nu ''de hele stad Sirte is bevrijd". Een woordvoerder van het Libische leger bevestigde de inname van de centrale.

Militairen die loyaal zijn aan het bewind in de hoofdstad Tripoli, trokken zich terug toen de militanten de aanval op de centrale inzetten. Drie soldaten kwamen tijdens de aanval om het leven, aldus een militaire woordvoerder in Tripoli.