De regering van Iran zal vrouwen de komende tijd mondjesmaat toestaan sportwedstrijden van mannen te bezoeken.

Later deze maand wordt al een beperkt aantal Iraanse vrouwen toegelaten tot wedstrijden van de Volleybal World League in Teheran. Dat zei de vicepresident van het department voor vrouwen- en familiezaken, Shahindokht Molaverdi. 

Niet alle sporten worden geschikt geacht voor vrouwelijk bezoek. Voetbal, zwemmen en worstelen blijven vooralsnog taboe, maar volleybal, basketbal, handbal en tennis staan wel op het lijstje.

"Als dit een paar keer gebeurt, zullen de zorgen verdwijnen en wordt aangetoond dat vrouwelijke toeschouwers bij mannensport geen problemen opleveren", aldus Molaverdi. 

Spreekkoren

Vrouwen worden sinds de Islamitische Revolutie in 1979 geweerd uit het stadion, hoewel buitenlandse vrouwen naar interlands van hun nationale teams mogen. Geestelijken vinden de dikwijls weinig verhullende kleding van atleten ongeschikt voor vrouwen en achten spreekkoren bij wedstrijden te ruw voor het vrouwelijk oor. 

Vorige week werden al enkele vrouwelijke toeschouwers toegelaten tot een basketbalwedstrijd in Teheran. Het besluit leidde niet tot verontwaardiging bij het conservatievere deel van de bevolking, hoewel sommige hardliners wel dreigden met actie als vrouwen de volleybalwedstrijd tussen Iran en de Verenigde Staten later deze maand bezoeken. 

Zedelijke sfeer

Volgens Molaverdi gaat er een matigende werking uit van de aanwezigheid van vrouwen in het stadion.

Mannen zullen bijvoorbeeld beter op hun woorden letten als zij zich er bewust van zijn dat ook vrouwelijke toeschouwers naar een wedstrijd kijken, zei ze. "De aanwezigheid van vrouwen en gezinnen in stadions zullen leiden tot een zekere vormelijkheid die kan bijdragen aan een gematigdere en zedelijkere sfeer in het stadion."