De hoofdstad van de Indonesische provincie Atjeh gaat vrouwen in de avonduren van straat weren. Volgens de autoriteiten is het gedeeltelijke straatverbod bedoeld om seksueel geweld tegen vrouwen tegen te gaan. 

Restaurants, sportcentra, internetcafés en toeristische locaties mogen vrouwen na 23.00 uur niet meer bedienen, tenzij ze worden vergezeld door hun echtgenoot of een mannelijk familielid. Ook mogen vrouwen er niet meer werken in de avonduren. 

Critici noemen het straatverbod discriminatoir en strijdig met de Indonesische grondwet. Het bestuur van Banda Atjeh toont ermee aan niet in staat te zijn de bevolking te beschermen, zeggen de tegenstanders. Maar volgens burgemeester Illiza Sa'aduddin Djamal past het straatverbod binnen de wet. 

"We hebben de kwestie uitvoerig bestudeerd en die sluit aan op onze arbeidswetten. Ons doel is om vrouwelijke werknemers te beschermen, vooral diegenen die in de entertainmentindustrie werken." 

De Indonesische regering gaf Atjeh in 2006 toestemming om de sharia in te voeren. De concessie was onderdeel van een vredesovereenkomst die een einde maakte aan de strijd tegen separatisten in de provincie.