Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft in een commentaar uitgehaald naar de Verenigde Staten. Het persbureau noemt het onderzoek van de FBI naar de FIFA "een voorbeeld van de arrogantie van Washington". 

Xinhua hekelt in het commentaar de opstelling van de FBI als "politie van de wereld" en noemt het onderzoek slecht voor de internationale betrekkingen. 

De Amerikaanse FBI arresteerde onlangs zeven FIFA-leden in het Zwitserse Zürich op verdenking van corruptie. In totaal worden veertien personen verdacht.

"Hoewel het anti-corruptieonderzoek tot hervormingen binnen de voetbalbond kan leiden, lijkt het meer op een goed doordacht plan een aantal geopolitieke doelstellingen te bereiken", aldus Xinhua

China doelt hiermee op de timing van de aanklacht van de FBI. "Oud-FIFA-voorzitter Sepp Blatter stond op het punt herkozen te worden en Rusland maakt zich op voor het WK voetbal in 2018."

Eerder uitte de Russische president Vladimir Poetin zijn ongenoegen over het optreden van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Poetin stelde dat de actie een nieuwe poging van de Amerikanen is om hun wetten op te leggen aan andere landen. 

Video: Ook Poetin hekelt optreden VS in FIFA-zaak

Steekpenningen

De FIFA-functionarissen worden verdacht van het aannemen van steekpenningen en het accepteren van verborgen commissies. 

De Verenigde Staten doen al vier jaar onderzoek naar de voetbalbond, omdat de vermeende misstanden in dat land zouden zijn afgesproken en voorbereid. De betalingen werden bovendien voldaan vanuit Amerikaanse banken.