Een 68-jarige Amerikaan die al ruim vier decennia opgesloten zit zonder dat hij ooit definitief is veroordeeld, moet worden vrijgelaten. 

Hij mag bovendien niet voor een derde keer worden berecht voor hetzelfde feit. Dat heeft een rechter in de Amerikaanse staat Louisiana maandag (lokale tijd) besloten.

Albert Woodfox zit al 43 jaar in afzondering opgesloten. Samen met twee anderen zou hij verantwoordelijk zijn voor de dood van een cipier in 1972.

Hij werd er twee keer voor veroordeeld, maar beide keren werd het vonnis ongedaan gemaakt door hogere rechters, omdat grote fouten waren gemaakt. Van vrijspraak was echter geen sprake: de rechters bepaalden slechts dat de zaak moest worden overgedaan.

Rechter James Brady vindt echter dat het afgelopen moet zijn. Hij heeft er geen vertrouwen in dat een derde proces tegen Woodfox eerlijk zal verlopen.

Toch is de juridische strijd nog niet helemaal voorbij: justitie gaat in beroep tegen de vrijlating. De twee andere mannen werden in 2001 en 2013 vrijgelaten. Een van hen overleed na enkele dagen.